Kurulduğu günden bu yana istihdam edilebilir nitelikli mezunlar verme, bilim ve teknolojiye hizmet etme, topluma katkı sağlayan projeler geliştirme hedefiyle faaliyetlerine devam eden Eskişehir Teknik Üniversitesi, yarım asırlık köklü geçmişinden aldığı güçle sahip olduğu birikim ve tecrübenin üzerinde yükseliyor.
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 6 fakültesi (Bigisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi), 3 Meslek Yüksekokulu (Bilişim Teknolojileri, Meslek Yüksekokulu, Porsuk Meslek Yüksekokulu, Ulaştırma Meslek Yüksekokulu), 1 Yüksekokulu (Yabancı Diller) ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde kalite güvencesini de ön planda tutarak eğitim-öğretim hizmeti sunmaya devam etmektedir. %25’i Eskişehir’den, %75’i 81 farklı ilden gelen 14 bin, 76 farklı ülkeden gelen yaklaşık 300 uluslararası öğrencisi 734 akademik ve 886 idari çalışanı ile eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile topluma hizmet alanlarında değer yaratan büyük bir ailedir.
ESTÜ’nün tüm fakülte ve meslek yüksekokullarına bağlı olan ve YKS ya da Özel Yetenek Puanı ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programları 2024 yılında %100 doluluk oranına ulaşmıştır.
Öğrencilerin %18’i ilk tercihinde, %58’i ilk beş tercihinde, %84’ü ise ilk 10 tercihinde Üniversitemiz bölümlerini tercih ettiği görüldü.
Üniversitemiz, katılımcı bir süreçle ve bütüncül bir şekilde tanımladığı ESTÜ Öğrenme Çıktıları, Fakülte/Meslek Yüksekokulu Çıktıları ve Program Çıktıları sayesinde öğrencilerine öğrenen merkezli yaklaşımlar ile 21. yüzyıl becerilerinin etkin ve sürdürülebilir bir şekilde (yüze yüze, hibrit, karma ya da uzaktan öğretim yöntemi türünden bağımsız olarak) kazandırılmasını güvence altına almaktadır.
Kurumsal değerlerimize, akreditasyon kuruluşlarının ilgili akreditasyon ölçütlerine ve ESTÜ öğrenme çıktılarına uygun olarak ders öğrenme çıktılarının kazandırılabilmesi için öğrenme-öğretme süreçlerinde öğrencilerin çekirdek bilgileri yaparak ve yaşayarak derinlemesine öğrenmesini sağlayan yaklaşımlar, yöntem-teknikler ve öğretim teknolojilerini kullanarak aktif öğrenme uygulamaları gerçekleştirilerek; öğrencilerimizin bilgi, beceri ve davranış boyutundaki yetkinliklerini çağın ve geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda, bilimsel yaklaşım ve ilkeleri benimseyerek geliştirebilmeleri bağlamında özgün deneyimler edinmeleri güvence altına alınmaktadır.
21. yüzyıl becerilerini de kapsayan kurum ve Fakülte/Meslek Yüksekokulu öğrenme çıktılarının, Üniversitemizin ön lisans ve lisans programlarına her akademik yıl başında yeni kayıt yaptıran yaklaşık 2500 öğrencimize yüz yüze ve/veya etkileşimli uzaktan öğretim yöntemleriyle etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kazandırılmasını; ayrıca sanat, spor ya da kültür alanında yetkinliklerle donatılmış olarak mezunların yetişmesini güvence altına almak amacıyla kurulan Ortak Dersler Bölümü zorunlu ve seçmeli kurum ortak dersleri ile birimler arası ya da birim içi tüm ortak dersleri yönetmektedir.
Tüm mezunlarına beş öğrenme çıktısını kazandırmayı hedefler:
Öğrenme ve Öğretme Gelişimi Birimi (ÖGEB) öğretenlere yönelik çalışmalarının yanı sıra, öğrenenlerin (öğrencilerin) akademik gelişimlerini desteklemek amacıyla öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik planlı faaliyetlerini yürütmektedir.
Stratejik hedefleri doğrultusunda öğrenci merkezli ve yeterlilik temelli öğrenme yaklaşımlarını destekleyen bir eğitim-öğretim ekosistemi oluşturulmasında ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında uzman personeli ve ilgili birimlerle projelendirilmiş çalışmalar iş birliği halinde yürütülmektedir. Bu kapsamda öğrencilerimizin öğrenmeye yönelik ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak üzere yine Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi’nin eğitimlerini yürüttüğü “Öğrenmeyi Öğrenme” ve “Öğrendim-Uyguluyorum” programları gerçekleştirilmektedir.
Öğrenci merkezli, öğrenci temelli, öğrenme kazanımlarına dayanan eğitim yaklaşımını benimsemiş bir kurum olarak mezun vermiş 26 lisans programımızın yaklaşık %70’inin akredite olması (hâlihazırda Türkiye ortalaması %14’ler civarındadır) Üniversitemizin eğitim-öğretim sürecinde ulusal ve uluslararası standartları sağlama konusundaki duyarlılığının önemli bir göstergesidir.
Mühendislik Fakültesinin Makine Mühendisliği hariç tüm programları, Fen Fakültesinin ve Spor Bilimleri Fakültesinin tüm programları akreditasyona sahiptir.
Son olarak; Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü, 04 Nisan 2024 tarihinde Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kurulu (ENTAK) tarafından yapılan değerlendirme sonucu 5 yıl süreli; Mimarlık Lisans Programı Mimarlık Akreditasyon Kurulu (MİAK) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu 25 Temmuz 2024 tarihi itibariyla 6 yıllık; Meslek Yüksekokullarımızdaki Bilgisayar Programcılığı, Makine Resim ve Konstrüksiyonu, Mekatronik ve Lojistik Önlisans Programları Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından 1 Ocak 2025 tarihi itibsriyle 2 yıllık akreditasyon almıştır.
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin 4 programı; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile uluslararası mevzuata bağlı olarak kendi içinde kurulu bulunan Kalite Yönetimi Birimi koordinesinde, başta eğitim-öğretim süreci olmak üzere tüm yönetsel ve idari süreçlerini kapsayan bir iç kalite güvencesi sistemini kurmuş ve işletmektedir.
Kalite güvencesi anlayışımız gereği Üniversitemizin ön lisans, lisans ve lisansüstü boyutlardaki eğitim-öğretim süreçlerinin kalitesinden ve sürdürülebilirliğinden öncelikle kurumun kendisi sorumludur. Bu bağlamda, programların akredite olup olmadığına bakılmaksızın tüm programlarımız ESTÜ Eğitimde İç Kalite Güvencesi Sistemimiz kapsamında her akademik yılın sonunda sistematik bir iç değerlendirme sürecinden geçmektedir.
Eskişehir Teknik Üniversitesi kültürel ve akademik çeşitliği zenginlik ve başarının anahtarı olarak görmektedir. Bu nedenle uluslararasılaşma faaliyetleri Üniversitemizin öncelikleri arasında yer almaktadır.
Toplam 754 uluslararası anlaşma sayısı ile uluslararasılaşma konusunda hızla yol olan Üniversitemizde, öğrenci ve personel değişimine olanak veren Erasmus Programı kapsamında 21 farklı AB ülkesindeki toplam 106 üniversiteyle 306, AB dışındaki 28 farklı ülkedeki 56 üniversiteyle ise 362 anlaşması bulunmaktadır. Mutabakat Zaptı (MoU), 37 farklı ülkede yer alan toplam 84 üniversite ile imzalanmıştır. Macaristan ile imzalanan Free Mover anlaşma sayısı 2’dir.
Üniversitemiz öğrenci ve çalışanlarına Engelli Destek Birimi ile her türlü desteği sunmaktadır. 2024 yılında Mekânda Erişilebilirlik kategorisinde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi-LEE-Yabancı Diller Yüksekokulu Binası, Mühendislik Fakültesi Binaları ve Rektörlük Binası turuncu bayrak almıştır. Üniversitemiz, kampüste her açıdan ve herkes için güvenli bir ortam oluşturmayı ilke edinmiştir.
Küresel salgın bağlamında yükseköğretim kurumlarında sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesi belgelendirme programı şartlarını yerine getirerek TSE tarafından düzenlenen Güvenli Kampüs Belgesini, Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İş yeri Programı koşullarını sağlayarak Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri sertifikasını almaya hak kazanmıştır.
Araştırma, teknoloji geliştirme, inovasyon ve teknoloji tabanlı çalışmaları destekleyerek inovasyonun ivme kazanmasına destek olmak ve Eskişehir Teknik Üniversitesinin, teknoloji transfer ve bilginin ticarileşme potansiyelini bölge, ülke ve dünya yararına en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla 2023 yılı kasım ayında ESTÜ Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. kurulmuştur.
Üniversitelerin yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerinin tetiklenmesi ve bu alandaki performanslarının ölçülmesi amacıyla hazırlanan TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2024 Yılı Sonuçlarına göre ESTÜ 22. sırada yer alarak araştırma, girişimcilik ve yenilikçilik alanındaki potansiyelini kanıtlamıştır.
PatentEffect tarafından yayımlanan 2024 yılı Patent raporuna göre Üniversitemiz Havacılık ve Savunma kategorisinde Türkiye genelinde 5. sırada, Batarya Teknolojileri alanında 9. sırada, Finans Teknolojileri kategorisinde 10. sırada, Patent Ticarileştirme Şampiyonu Üniversiteler arasında da 10. sırada yer alarak, yalnızca üretimde değil, teknolojiyi ekonomiye kazandırmada da fark yarattı. ESTÜ, yenilikçi projeleri, inovasyon ve girişimcilik ekosistemindeki güçlü konumu ile adını duyurmaya devam etmektedir.
Disiplinlerarası Yandal Programları
Günümüzde diploma programlarının yanı sıra, tematik yetkinlik programlarının önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle yakın gelecekte üniversite öğrencilerinin kariyer planlamasında önemli bir paya sahip olacağı düşünülen mikro yeterlilikler konusunda öğrencilerimize eğitim gördükleri alanın dışındaki çeşitli alanlarda da ilgi ve istekleri doğrultusunda yetkinliklerini geliştirebilecekleri öğretim ortamlarını zenginleştirmek amacıyla Üniversitemizde 2021-2022 akademik yılı itibariyle İş Analitiği, Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Savunma, Nanobilim, Mekatronik, Sürdürülebilir Temiz Enerji, Otonom Araçlar Teknolojisi, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi, Yazılım ve Optimizasyon ile Motor Teknolojileri disiplinlerarası yandal programları sunulmakta ve programı tamamlayan öğrencilerimiz Yandal Sertifikası almaktadır. Disiplinlerarası Yandal Programları öğrencilerimizin belirli konularda uzmanlaşmalarını sağlayarak istihdam edilebilirliklerinin önünün açacak önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir.
Sektörle Ortak Yürütülen Akademiler
Üniversite-sektör iş birliği ile gerçekleştirilen “ESTÜ Akademi Programları” (Ford-Otosan, ICI, Eczacıbaşı, Alp Havacılık, Başarsoft, Netcad, TÜRASAŞ, Şişecam, TEKNOTAM) ile öğrencilerinin daha mezun olmadan sektörden uzmanlar ile bir araya gelerek belirli alanlarda mesleki becerilerini ve donanımlarını arttırmaya yönelik eğitim almalarına ve kariyer planlaması özgün deneyimler edinmelerini öncelemektedir. Bu kapsamda, otomotivden havacılığa, yazılımdan bilişime kadar farklı yelpazede faaliyet gösteren ülkenin önde gelen ulusal firmaları, öğrencilerimizi sektöre ve iş yaşamına hazırlama konusunda paha biçilmez katkılar sunmaktadır. Üniversite-sektör iş birliğinde yürütülen ESTÜ Akademi Programlarına katılan öğrencilerimiz; sektörün aday mezun programlarına katılma, uzun dönemli staj, üniversite-sektör iş birliği projelerine dâhil olma ve mezuniyet sonrası istihdam gibi pek çok fırsat elde etmektedir.
Proje Temelli Staj (PTS) Uygulaması
Üniversitenin Proje Temelli Staj (PTS) uygulaması öğrencilerine sektörde proje deneyimi kazanma ve uygulamalı eğitim kapsamında önemli fırsatlar sunmaktadır.
İşletmede Mesleki Eğitim
İşletmede Mesleki Eğitim'den Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Porsuk Meslek Yüksekokulu öğrencileri yararlanmaktadır. Porsuk Meslek Yüksekokulu'nun Bilgisayar Programcılığı, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı, Mekatronik, Makine Resim ve Konstrüksiyonu programlarındaki III. ve IV. yarıyıl öğrencileri, İşletmede Mesleki Eğitim Programından faydalanabilmektedir. Bu program kapsamında, kabul edilen öğrenciler haftanın iki günü teorik derslerini alırken, üç günü ise işletmelerde uygulamalı eğitimlere katılmaktadır.
Bu yıl İşletmede Mesleki Eğitim Programı kapsamında 144 öğrenci yer almıştır. Öğrenciler, bu program sayesinde teorik bilgilerini pratik deneyimle pekiştirme fırsatı bulmaktadır.
Öğrencileri Hayata Hazırlayan Seçmeli Dersler Havuzu
ESTÜ öğrencileri; Kariyer Gelişimi ve Öğrenci Destek Birimi tarafından yürütülen ve sektörü tanıyarak kariyer planlaması yapabilmelerine ve lider bireyler olabilmelerine yönelik Üniversite Hayatına Giriş, Akademik Hayat ve Yaşam Becerileri, Profesyonel Hayata Geçiş, Koçluk ve Liderlik, Müzakere Teknikleri, Proje Yönetimi, Herkes için Siber Güvenlik ve Bilgisayar Destekli Tasarım vb. çok sayıda seçmeli dersle desteklenmektedir.
Öğrencilerin Araştırma Süreçlerine Dâhil Edilmesi - Öğrenci Projelerinin Desteklenmesi
Nitelikli mezunlar yetiştirmek adına lisans öğrencilerimizi araştırma süreçlerine en erken safhalarda dâhil ederek proje yazma ve yürütme konusunda teşvik eden ender üniversitelerden bir tanesiyiz. Öğrencilerin aynı zamanda iyi bir araştırmacı olması gerektiği düşüncesinden hareketle, her seviyedeki öğrencisine hatta geleceğin üniversitelileri olan lise öğrencilerine araştırma ile ilgili her türlü desteği imkânları ölçüsünde projelendirerek sunmaya çalışmaktadır. Laboratuvar olanakları, gelişmiş donanım altyapısı ve nitelikli akademisyen kadrosuna sahip bir üniversite olarak araştırma süreçlerimize öğrencilerimizi lisans tez projesi, disiplinlerarası takım projeleri ve Teknofest proje destekleri ile dâhil ediyoruz. Bu bağlamda TÜBİTAK Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrenci proje başvurularında ülkemizin en başarılı üniversitelerinden biri olarak öne çıkmaktadır.
Öğrenci Kulüpleri
ESTÜ öğrencilerinin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle kişisel gelişimleri ile mesleki yeterliliklerinin yanı sıra; takım çalışması, iletişim, liderlik gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirebilmelerine katkı sağlamak ve sosyal ilişkiler, sorumluluk bilinci, etik değerlere bağlılık, kendi kararlarını alabilme gibi konularda kendilerini geliştirebilecekleri fırsat ve ortamları sunabilmek için Kulüpler Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen 27 öğrenci kulübü (Spor ve Yaşam, Tasarım, Dans, Erasmus, Fotoğrafçılık, Çevre ve Sürdürülebilirlik, Veri Bilimi, Motor Sporları, Kariyer ve Girişimcilik, Sivil Havacılık, Savunma Sanayi ve Teknolojileri kulübü…..) bulunmaktadır.
Kampüs Rekreasyon Ofisi
ESTÜ Kampüs Rekreasyonu Ofisi, mevcut kaynakları verimli ve etkin biçimde kullanarak, öğrenciler ve çalışanların kampüs içinde ve dışında sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayabilecek farklı etkinlikler tasarlamakta ve hizmet olarak sunmaktadır. Öğrencilerimize ve çalışanlarımıza boş zamanlarının etkin şekilde değerlendirebilmelerine fırsat tanımak üzere danışmanlık hizmeti vermektedir. Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü öğrencileri için staj ve uygulama alanı olarak da kullanıyor.
Uygulamalı Eğitim imkânı sağlayan Güçlü Altyapı: Laboratuvarlar ve Atölyeler, Spor Tesisleri, Havaalanı
Mühendislik, Fen ve Mimarlık Tasarım alanında eğitim gören öğrencilerimizin yaparak öğrenmelerine fırsat sunan laboratuvarlar, atölyeler, spor bilimleri öğrencilerinin uygulamalarını yapabileceği yeterlikte spor tesisleri Üniversitemizin uygulamalı eğitimdeki başarısının önemli girdileridir.
Dünyada ilk ve tek ruhsatlı üniversite havaalanına sahip bir üniversite olarak uluslararası trafiğe açık Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Pilotaj bölümünün eğitim uçuşları, hava trafik kontrolü bölümü öğrencileri için kule uygulamaları fırsatı sunmaktadır. SHY 145 yetkisine sahip Uçak Bakım Hangarları ise Uçak Gövde Motor Bakımı ve Havacılık Elektrik Elektroniği öğrencileri için önemli uygulama alanlarıdır.
Deneyimli Mezun Anketi sonuçlarına göre mezun istihdam oranımız %80 üzerindedir. Bazı bölümlerimizde ise mezun istihdam oranımız yıllardır %100 olarak seyretmektedir.
ESTÜ, TÜBİTAK 2209A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2209B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında desteklenen proje/öğrenci sayısı açısından ön sıralarda yer almaktadır; 2024 yılında ESTÜ öğrencilerinin, öğretim elemanları danışmanlığında yapmış olduğu proje başvurularının 127 tanesi 2209-A kapsamında, 44 tanesi ise 2209-B kapsamında destek almaya hak kazandı. Toplam 171 projesi desteklenen Üniversitemiz, her yıl proje sayılarını arttırarak Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında ön sıralarda yer almaya devam etmektedir. 2209-B kapsamında desteklenen proje sayılarına göre ESTÜ tüm üniversiteler arasında 6. sırada yer aldı.
TÜBİTAK 2242 - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarında her yıl finale kalan ve dereceye giren öğrenci projelerimiz bizleri gururlandırmaktadır. ESTÜ öğrencilerini başta TEKNOFEST olmak üzere, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmaları için teşvik etmenin yanı sıra projeler aracılığı ile çalışmalarına maddi destek de sağlamaktadır. Bu kapsamda farklı alan ve kategorilerde yapılan yarışmalarda her yıl çok sayıda öğrencimiz ödüle layık görülmektedir. Bunların yanında, voleybol, basketbol, futbol, hentbol, okçuluk, boks, masa tenisi gibi spor alanlarında da öğrencilerimiz takım olarak ve bireysel müsabakalarda elde ettikleri başarılarla bizleri gururlandırıyor.
ESTÜ öğrencilerinden oluşan proje grupları, TEKNOFEST kapsamında yapılan çeşitli yarışmalarda finalist olarak projelerini final alanında sunmuştur. Üniversitemiz öğrenci takımlarından ESTÜ Solar Team Takımı TEKNOFEST 2023 kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Efficiency Challenge – Elektrikli Araç Yarışması, Elektromobil kategorisinde büyük bir başarıya imza atarak Türkiye ikinciliğini elde etmiştir. ESTÜ Hidroana Takımı ise TEKNOFEST 2023 kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Efficiency Challenge – Hidromobil (Hidrojen yakıtlı araçlar) kategorisinde Türkiye ikincisi olmuş, ve ayrıca "Kurul Özel Ödülü"ne de layık görülmüştür. 2024 yılında da öğrenci proje takımlarımız farklı kategorilerde önemli dereceler elde etmişlerdir.
10-15 Haziran 2025 tarihleri arasında Polonya'nın Kamien Slaski şehrinde Shell Eco Marathon Europe yarışında Türkiye’yi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’ni başarıyla temsil eden ESTÜ Hidroana ekibi, etkinliği 294 km/m³ derecesiyle tamamlayarak Avrupa 9’unculuğunu elde etti. Almanya, Fransa, Polonya ve İngiltere gibi birçok ülkeden katılan prestijli takımları geride bırakan Hidroana Takımı, başarılı bir sonuca imza attı.